28 oktober 2022

Dit concert is een samenwerkingsproject van Vriendenkring Kasteel Amerongen en Vrienden Andrieskerk.

Camerata Trajectina, het befaamde oude muziekgezelschap, brengt een theatrale muziekvoorstelling over het Rampjaar (1672). Het dramatische verhaal waarin ook Kasteel Amerongen en zijn graaf een rol heeft, wordt verteld door een acteur. De musici spelen muziek uit die tijd: muziek als troost, als nieuwsbron en als propagandamiddel.

Na 16 succesvolle optredens van Vive le Geus! over de Tachtigjarige Oorlog stort Camerata Trajectina zich met deze theatrale muziekvoorstelling in het woelige jaar 1672. De Franse zonnekoning Lodewijk XIV wil de republiek Nederland inlijven en ter verdediging zet ons land de helft van haar grondgebied onder water. De regenten trekken zich terug achter de Waterlinie, de Franse troepen hebben vrij spel in de landelijke gebieden. ‘Het volk redeloos, de regering radeloos en ons land reddeloos!’ We zijn tot op het bot verdeeld: Frans versus Nederlands, droog versus ondergelopen, Oranje versus De Witt, het volk versus de elite. Die strijd wordt ook in liederen uitgevochten; om de chaos te begrijpen, om hoop en angst te verwoorden, om een standpunt in te nemen en om anderen te overtuigen. Muziek als troost, als nieuwsbron én als propagandamiddel. Met Camerata Trajectina beleef je de geschiedenis opnieuw, de Rampjaarherdenking kan niet indringender tot leven komen. Zet je schrap, het wordt huiveringwekkend mooi!

Datum: Vrijdagavond 28 oktober Tijdstip: Inloop vanaf 19.30 uur aanvang 20 uur
Entree: Volwassenen 20 euro, Vrienden van Kasteel Amerongen en Vrienden van de Andrieskerk 17,50 euro. Kinderen tot 18 jaar gratis
Locatie: Andrieskerk, Hof 16, Amerongen

Dit project is een samenwerking met de Maand van de Geschiedenis en Stichting Rampjaar 1672

Koop hier online uw concertkaarten


Terug naar de agenda